Monday, June 23, 2014

Višnjevača - liker od višanja!

Liker od višanja ili višnjevača je još jedan od proizvoda koji može da se napravi od ovog ukusnog voća!

Za višnjevaču su nam potrebni sljedeći sastojci: višnje, šećer i rakija!

U providnu posudu stavimo zrele oprane višnje! Poželjno je da posuda bude staklena mada nije neophodno! Najčešće se za ovo koriste tegle od zimnice!
Višnje prekrijemo šećerom tako skoro sve budu urodnjene u njega. Količina šećera će diktirati pitkost likera pa ukoliko volite slađe likere, može ga slobodno dodati još!
visnjevaca liker od visanja

Posudu poklopimo tanjirom ili poklopcem ali tako da ima vazduha! Stavimo je na sunčano mjesto i ostavimo da se šečer rastopi a višnje puste sok! Tegle se obično stave na klupicu od prozora sa južne strane kuće ili stana! Višnje će vremenom pustiti svoj sok tako da će se sav šećer zastopiti! Nakon dvije sedmice u posudu nalijemo rakiju tako da posuda bude puna! Ovo promješati i ostaviti još par dana na suncu! 
Nakon što je ovo vrijeme prošlo, procijediti smjesu iz tegle u flašu i višnjevača je gotova i spremna za konzumiranje!

Par savjeta prilikom izrade i konzumacije višnjevače!
Količina šećera koja se ubacuje je individualna i do mjere koja vama odgovara ćete doći vremenom!
Vrsta rakije koja je stavlja je takođe važna! U nekih receptima se navodi da se koristi loza, negdje jabukovača a negdje šljiva! Ja lično koristim šljivu pošto je najviše imam i od nje mi je višnjevača najpitkija! 

Prilikom konzumacije višnjevače treba biti oprezan jer zbog njene slatkoće, ljudi često zaborave da se ipak radi o rakiji i da je alkohol tu ali da je samo zamaskiran šećerom i aromom!





No comments: