Thursday, June 12, 2014

Bijeli luk - riznica zdravlja!

Bijeli luk (lat. Allium sativum) je od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lijek. Čak su i stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj formi.

Tokom istorije za vrijeme ratova u svim dijelovima svijeta, i kad god je zavladala glad, bijeli luk je bio jedna od najznačajnih namirnica i lijek protiv mnogih bolesti. Crni hljeb, bijeli luk i kiselo mlijeko su osnovne namirnice stogodišnjaka sa Kavkaza. Naša narodna medicina, veoma cijeni ovu namirnicu tako da se često nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova na biljnoj bazi. 
Danas savremena medicina naučnim istraživanjima samo potvrđuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke. U apotekama je danas veliki broj biljnih preparata na bazi bijelog luka, koji se primenjuju kao pomocna lijekovita sredstva. 

Bijeli luk je možda najpoznatiji po tome što snižava krvni pritisak i holesterol u krvi. Ova biljka je dokazan antibiotik, pa se upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristi se i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka smanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnju antitijela u organizmu. Istraživanja su pokazala da djeluje protiv ćelija tumora pa se koristi kao pomoćno prirodno sredstvo za liječenje raka. Bijeli luk štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčcanog i moždanog udara. On može da otkloni umor, uznemirenost i popravi raspoloženje, zahvaljujući hemijskom elementu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Lambrija, parazitarna bolest crijeva, uspješno se liječi pomoću svježeg luka.

Bijeli luk upotrebljen u malim kolicinama, smanjuje stvarnje gasova u crijevima pa se zbog toga često koristi kao dodatak pasulju! Ova biljka je fantastičan antioksidans, usporava proces starenja i efikasno stiti od mnogih hronicnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti.

Bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mlijeka ukoliko je majka prije dojenja konzumirala luk. Ovo neće izazvati dodatne grčeve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama čije bebe imaju slabiji apetit i slabo sisaju.

No comments: