Monday, June 9, 2014

Pivo - napitak koji liječi

Mnogi od Vas koji nisu dovoljno upućeni će pomisliti da je ovaj članak nekakva šala međutim pivo nakon sokova cijeđenih iz svježeg voća možda spada u najzdravije napitke! 


Pri procesu proizvodnje piva koriste se samo prirodne supstance kao što su voda, kvasac, ječam ili pšenica i hmelj! U pivu nema nikakvih vještačkih zaslađivača, konzervansa, emulgatora ili nekih drugih vještačkim supstanci koje može pronaći u gaziranim sokovima i sličnim napicima!
Mnoga istraživanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod koji se u mnogim zemljama ubraja u slaba alkoholna pića.
 
Mnogi doktori preporučuju da manja količina piva povoljno djeluje na liječenje nekih zdravstvenih tegoba! Vrlo zanimljivo istraživanje proveo je francuski liječnik, dr. Vincent, koji je statistički pratio zdravstveno stanje vojnika na sjeveru i jugu Francuske. Ustanovio je da su pivopije sa sjevera dvaput manje bolovali nego ljubitelji vina s juga.
Njemački doktor, G. Chabot, statistički je pratio učestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivoljupci kudikamo rijeđe obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od drugih radnika. Pivo štiti organizam od razlicitih zračenja, posebice od štetnog djelovanja "rengenskih zraka". Vjerojatno je to povezano s prisutnošću reduciranog glutationa u pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. U pivu se ne razmnožavaju patogeni mikroorganizmi. 
Dr. C. Enders istraživao je bakteriološku učinkovitost piva u poređenju sa nekim patogenim mikroorganizmima i ustanovio da uzročnik kolere ugiba u pivu za 15 minuta, a uzročnik tifusa za 30 minuta.
 
Pivo se koristi skoro svaki dan kao osvježenje od vrućina ili kao predah od napornog rada! Međutim, treba ostati svjestan činjenice da pivo sadrži alkohol!
 
Na osnovu gore navedenog, možemo reći da je umjereno konzumiranje piva preporučljivo, kako s prehrambenog tako i zdravstvenog stajališta jer pivo može:
- biti dobar izvor energije i tekućine nakon fizičkog napora raznih kategorija potrošača (radnici, sportisti, trudnice, većina bolesnika, iscrpljene i anemične osobe itd.); 
 - poslužiti kao dopuna dijetama siromašnim mineralnim solima (zbog vrlo malog udjela natrija u pivu); 
 - poticati apetit i probavu (laka i brza resorpcija sastojaka piva); - biti preporučljiv napitak za ljude u zrelim godinama; 
 - imati diuretsko djelovanje (pospješuje mokrenje i ublažava poteškoće u radu bubrega i mjehura)
 - smanjiti mogućnost nastajanja bubrežnih kamenaca i povećati njihovo uklanjanje iz urinarnih puteva; ublažiti stresove te djelovati kao prirodno umirujuće i uspavljujuće sredstvo (zaštita od pojave srčanog infarkta,  dobar san).
 


Piće je dobro za inteligenciju. Konzumiranje alkohola u umjerenim kolicinama čini ljude pametnijima, potvrdili su naučnici koji su do tog zanimljivog podatka došli ispitivanjem 2000 osoba. Ispitanici koji na dan piju oko litre piva ili adekvatnu količinu nekog drugog alkoholnog pića imaju malo viši kvocijent inteligencije od onih koji uopće ne piju alkohol, pokazalo je istraživanje. Inteligenciju, čini se, potiču hemijske veze polifenoli koji se nalaze u alkoholu.
Pivo se posebno preporučuje osobama koje imaju problema zbog taloženja pijeska i kamenja u bubrezima! Razlog za ovo je jednostavan! Voda od koje se sprema pivo je mekana, tj. sadrži malo ili nimalo kamenca koji je krivac za taloženje minerala u bubrezima!  Pivo takođe podstiče učestalije izmokravanje na taj način poboljšavajući funkciju bubrega!!!
Uživajte u vrućima uz pivsko osvježenje ali nemojte preterivati!!!
 
 

2 comments:

Anonymous said...

Liječi li prelome?

bobo said...

Naravno! Pivo je veoma bogato vitaminom B mada za brzo i efikasno zarastanje kostiju je najbolje konzumirati namirnice koje su bogate vitaminom D. Kod preloma se bas zbog toga preporučuje boravak na suncu jer se vitamin D se stvara kada sunčevi zraci dodiruju kožu! Naravno, pivo + sunce je dobitna kombinacija! Tako da pivo pomaže kod preloma!