Wednesday, June 25, 2014

Gavez - čudesna biljka!

Gavez je jedna od biljaka koje će vas iznenaditi svojim ljekovitim svojstvima! U narodu se koristi odavno a pored imena gavez ima i druga imena koja su svojstvena određenim područjima! Tako ovu biljku negdje zovu gavez, a negdje crni korijen, kilnjak, opašica ili volovski jezik! Bez obzira na ime njeno ljekovito svojstvo je neosporno!

Gavez je višegodišnja zeljasta biljka koja cvijeta! Cvijet gaveza nije ljekovit ali zato korijen i listovi jesu! Korijen biljke je višegodišnji dok se stabljika biljke mjenja godišnje! Cvjetovi su mu ružičaste ili ljubičaste boje i oni se ne koriste! Sama biljka može da naraste do visine od jednog metra! Korijen gaveza je crne boje izvana dok je unutrašnjost bijela. Korijen je velik i razgranat! Stabljika po sebi ima sitne dlačice! Listovi su grubi i nepravilno raspoređeni! I oni su takođe prekriveni sitnim dlačicama.
Gavez voli vlažno tlo pa ga u prirodi možete naći na vlažnijim podlogama(jarci, vlažnije livade). Zbog svog velikog korijena teško se uništava i što se tiče poljoprivrednika, smatra se da je korov!


Što se tiče vremena, skupljanja ljekovitih dijelova biljke, korijen je najbolje skupljati u proljeće ili kasno u jesen jer je tada najbogatiji ljekovitim tvarima! List se može skupljati tokom cijele godine!

Razlog zbog koga je gavez toliko ljekovit jeste atantoin - supstanca koja se rijetko nalazi u prirodi. Ova supstanca pospješuje stvaranje novih ćelija. Ova supstanca stimuliše razmjenu materija u potkožnom tkivu! Takođe, odlično potiče rast ćelija u kostima i ćelija vezivnih tkiva! Upravo je to razlog zbog koga se list gaveza koristi za privijanje na rane, prelome i problematičnu kožu. itd. List se koristi na ovaj način -privijanje na bolna mjesta. Korijen koristimo tako što ga usitnima i onda privijamo na ranu! Najbolje je da se i list i korijen koriste sveži ali ukoliko ih nemate svježe, mogu se koristiti u suvi!

List i korijen gaveza se može koristiti i u obliku čaja mada se ovo ne preporučuje jer gavez ima veliki uticaj na centralni nervni sistem pa njegova upotreba na ovaj način treba da se smanji na minimum!!!
Ako se ovako koristi, dobar je protiv čira na želucu, protiv bronhijalne astme i za pospješivanje mokrenja!

Ova biljka se, naravno može uzgajati u vlastitoj bašti! Na ovaj način ćete uvijek imati svježeg gaveza na dohvat ruke! Njegov ljekoviti uticaj se može primjeniti i u bašti ukoliko se nekoliko listova gaveza potopi u vodu i ostavi dvije sedmice da odstoji! U ovom intervalu, gavez će pustiti u vodu hranjive materije a ovom hranjivom tekućinom možemo zalivati biljke koje će rado prihvatiti hranjive materije koje ova čudesna biljka posjeduje!

No comments: