Tuesday, June 3, 2014

Mrkva ili šargarepa - sve što trebate znati...

Mrkva ili šargarepa je spada u  najzdravija povrća. Kao hrana koristi se u celom svetu.



Malo o tehnikalijama!
Mrkva je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. List se ređe koristi jer nema neku posebnu aromu. Poreklo mrkve potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta.
Sadi se u proleće, voli sunce kao i dosta vode. Koristi se u ishrani  tokom cele godine. Koristi se sveža, kuvana a od nje može da se nadje i u turšijama, šarenim salatama i kombinovanim salatama.

Sastav mrkve

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičasta mada se kod nas najviše koristi naranžasta! Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Šargarepa sadrži sledeće hranljive sastojke:
  • betakaroten
  • biljna vlakna
  • vitamini C, A, B komleks, D
  • gvožđe
  • glutamin
  • kalijum
  • kalcijum
  • kalcijum-pektat
  • karotenoide
  • ksantofile
  • likopen
  • natrijum
  • pektin
  • razgradiva vlakna
  • ugljene hidrate
  • fosfor
  • cink
  • eterično ulje
Zbog gore navedenih supstanci u sevi, mrkvu je najbolje koristiti sirovu jer bilo kakva dalja termička obrada smanjuje hranjivu vrednost. Potrebno je samo da ogulite površinski sloj i spremna je za konzumiranje. Veoma je zdrav sok od mrkve, bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom.



No comments: