Monday, June 23, 2014

Višnja - crvena kraljica ljeta!

Višnja je listopadno drvo čiji plodovi spadaju u koštuničavo voće. Ona pripada porodici ruža (Rosaceae), rodu Prunus i podrodu Cerasus. Višnja je nastala ukrštanjem domaće trešnje i divljih vrsta. Višnjino porjeklo je iz Sjeverne Indije i Irana. Višnja je zajedno s trešnjom, prenijeta u Evropu u doba starog Rima gdje se kao vrsta odlično prilagodila!


Plod višnje je  crvene boje a kada je potpuno zrela ta boja je tamno crvena! Plod je kiselasto sladak! Veličina ploda zavisi od vrste višnje pa tako divlje sorte imaju sitnije plodove dok plemenite vrste imaju krupniji plod!


Višnje su poznate po svojim mnogobrojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom dejstvu mada u narodu se najprepoznatljivije kao sredstvo za poboljšanje probave! Prevelika konzumacija višanja može imati laksativno dejstvo na organizam!

Višnje su bogate vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. 

Jake protivupalne osobine višnje čine je veoma korisnom za umanjenje bola kod upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da 20 višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od bola kao aspirin ili ibuprofen.

Zbog visokog udela antocijanina višnje su značajne u prevenciji raka, posebno debelog creva.
Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji reguliše san. Pre spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i miran san.
Melatonin se takođe koristi u liječenju tegoba u toku menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i nedostatka pažnje.

Ljekovite osobine višnje su:
  • hrani i štiti mozak
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod bubrežnih smetnji
  • pogoduje sistemu za varenje
  • potpomaže mršavljenju
  • poboljšava san
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • pomaže kod upale mokraćnih kanala

Višnje se najčešće konzumiraju svježe a pored ukusnog mesnatog dijela i ostali dijelovi ove bijke se mogu iskoristiti!
Sušene višnje deluju slično kao i svježe. Idealna su zamjena kada višnje nisu dostupne u svježem obliku.
Peteljke višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja.
Ukoliko prilikom konzumacije svježih višanja jedemo i koštice, ovo će ima veoma dobar učinak na naša crijeve jer na ovaj način može da ih očistimo mehanički!


No comments: