Monday, June 23, 2014

Sok od višanja

Jedan od najčešćih načina konzumiranja višanja jeste koristeći ih za pravljenje ukusnog soka!
Sok možemo praviti na više načina!
Najvažniji uslov za pravljenje soka u bilo kom obliku je da višnje budu skroz zrele! Ovo ćemo najlakše prepopoznati po boji! Potrebno je da boja bude tamno crvena, skoro crna! Višnje u ovoj fazi imaju najveći postotak sećera u sebi i najsočnije su! 


Ukoliko želimo svježi sok koji ćemo odmah konzumirati, onda je potrebno samo da uradimo iscijedimo nabrane višnje! Najlakše je da uradimo sljedeće! 
U posudu u kojoj se nalaze višnje, nalijemo vode tako da vode bude za dva prsta iznad nivoa višanja!
Zbog košpica koje se nalaze unutar višanja, najlakše je da ovako potopljenje višnje izgnječimo rukama! Ovu smjesu procjedimo kroz gazu! Na ovaj način smo dobili ukusan prirodni sok od višanja! Prilikom konzumacije ovoko napravljenog soka, morate paziti jer se radi o  napitku sa veoma visokim postotkom šećera! Ukoliko vam je ovako napravljen napitak prežestok, možete ga razblažiti sa vodom! Ovako dobijen sok je potrebno da se popije u toku istog dana jer ne sadrži u sebi konzervanse!

Ukoliko želite na pravite sirup od višanja onda je pored višanja potrebno da nabavimo i šećer i limuntos! Limuntos se koristi kao konzervans zbog limunske kiseline. Ukoliko ne želite da koristiti limuntos, može da iscijedite nekoliko limunova. Količina šečera koja je potrebna zavisi od količine višanja. Potrebno je da se na 1 kilogram višanja stavi 1 kilogram šećera i jedan limunstos.
A sad pripremanje!
Kao i kod pripreme soka bez konzervansa, višnje prekrijemo vodom i izgnječimo. U izgnječenu smjesu dodamo limuntos. Ostavimo ovu smjesu da odstoji 24 sata. Nakon 24 sata, ovo procjedimo kroz gazu ili krupnije sito. U ovaj sok ubacimo šećer i miješamo dok se šećer ne rastopi. Kada smo ovo završili, potrebno je da se ovo prokuva oko 10-ak minuta. Ovo je neophodno miješati jer se na površini soka stvara pjena koja može da pokipi. Nakon što smo ovo završili, potrebno je da se ovo ohladi nakon čega možemo da sirup spremimo u flaše! Flaše je potrebno da smjestimo na hladno i tamno mjesto! Ovaj sirup možemo konzumirati cijele godine!!!

No comments: