Wednesday, June 4, 2014

Đumbir - možda niste znali

Đumbir spada u one biljke koje se nisu još dovoljno udomaćile u ishrani kod nas ali nakon ovog tekstva to će se možda promjeniti!
Ovo je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva. Zbog svog karakterističnog ukusa i mirisa, možda se neće svima svideti!

 
Jedan prijatelj je rekao da kada pomiriše đumbir da mu to liči na sapun! Ali kada ga proba, više liči na hren!

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu do 1,50 metara, listovi su mu kopljasti i dugi . Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Korjenje najviše liči možda na ostatke pur-pjene!Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna i blago podjseća na limun ili sapun, a ukus je slatkasto ljutkast!
Svjež đumbir i sušeni đumbir su različiti po svojim osobinama, kao da su u pitanju dvije različite biljke.

Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i detoksikaciju.
Sušeni korijen se koristi  za stomačne bolesti, proliv, reumatizam, kašalj itd.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za otoke, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, bolju cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. On uništava mikroorganizme, koristi se protiv stresa i zamora! Đumbir ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Đumbir nema štetno djelovanje, ali se ne preporučuju prevelike dnevne doze!

No comments: