Wednesday, June 4, 2014

Crveni luk - sve što trebate znati a možda niste

Crveni luk je osim kao začin poznat i po svojim izuzetnim lekovitim  svojstvima!

U narodu je odavno poznata njegova lekovitost i koristi se za rešavanje različitih zdravstvenih problema. Najnovija naučna istraživanja su potvrdila njegov izuzetan učinak na celokupan organizam. Sve češće ovo povrće nazivaju super povrće!

Jedna od glavnih karakteristika crvenog luka je njegova aroma. Jak zadah nakon njegovog konzumiranja vjerovatno neće privući simpatije društva, ali njegovo konzumiranje će obogatiti organizam antioksidansima. Istraživanja pokazuju da kada je luk u pitanju da što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji, luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima! One vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebno karcinogenih.

Luk je jedna od najstarijih povrtlarskih biljaka. Potiče iz zapadne i srednje Azije, verovatno iz današnjeg Afganistana. Ovo je biljka koje su ljudi počeli uzgajati pre više od 5.000 godina. Upotrebljavali su ga kao lekovitu i začinsku biljku. U starom Egiptu tokom izgradnje piramida koristio se kao sredstvo plaćanja, a pronađen je i u grobnici faraona Tutankamona. Danas su najveći uzgajivači luka Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Španija.

U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti krvnog sistema, kod želučanih problema,prehlade i generalno za jačanje imuniteta, smanjuje povišeni krvni pritisak

No comments: