Wednesday, July 9, 2014

Šta raditi ako vas ugrize zmija

Znam da ovaj tekst ne spada u tekst o hrani ali prilikom skupljanja plodova ili sakupljanja ljekovitog bilja možda ćemo se susresti sa ovim životinjama koje kod velike većine izazivaju strah! Ukoliko dođe do ugriza, važno je znati kako se ponašati i šta vam može pomoći a nalazi vam se pri ruci!
 
Nakon nevjerovatnih poplava koje su zadesile područje Balkana, mnoge zmije su promjenile svoja staništa i došle su u veći kontakt sa ljudima.
Većina ljudi ima predrasude prema zmijama u smislu da su ove životinje zle i da jedva čekaju da ugrizu nekoga! Naprotiv, zmija će da ugrize čovjeka tek onda kada je kontakt toliko blizak da se ona osjeća ugroženo. Zbog svog izgleda i odlične kamuflaže, često ih nećemo ni primjetiti. Ove životinje su inače jedne od najkorisnijih kada je riječ o kontroli glodavaca jer većinu njihove ishrane (bar na ovim prostorima) čine glodavci! 

Naučite da razlikujete zmije

Naučite da razlikujete zmije otrovnice od neotrovnica tako da znate ukoliko dođe do ugriza da li je potrebno potražiti stručnu pomoć. Glavne razlike između otrovnica i neotrovnica su obliku glave i  šare po tijelu. Otrovnice imaju širu i trouglastu glavu, dok je kod neotrovnica glava skoro jednako široka kao i tijelo. Otrovnice imaju šare po leđima koje su obično cik-cak oblika dok neotrovnice obično nemaju šaru!

Simptomi i znakovi ugriza

Ponekad se zna desiti da se ugriz i ne osjeti. Na mjestu gdje se desio ugriz obično se vide dvije male ranice od zuba, ali se često desi i da  je samo jedan zub uspio da probije kožu. Simptomi su obično bol i otečenost na mjestu gdje je ugriz, malaksalost, mučnina i povraćanje. Limfni čvorovi u preponama mogu da nateknu ukoliko je je ugrižena noga ili  ispod pazuha ukoliko je ugrižena ruka.


Postupanje nakon ugriza

Ukoliko ste sami, odmah nazovite hitnu pomoć ili nekoga ko bi vas mogao odvezao do najbliže bolnice ili doma zdravlja. Ukoliko je ugrižen neko iz vaše okoline, važno je da žrtva ostane što mirnija, tj. da se što manje kreće. Na ovaj način se smanjuje prostiranje otrova dalje po tijelu.
Ugriženo mjesto podvežite pet do deset centimetara iznad mjesta gdje se ugriz desio! Nakon što ste ovo uradili brzo odbacite ugriženog do stručne pomoći! Ranu nemojte rezati ranu ili sisati otrov.


Ukoliko doktor nije u blizini...

Ponekad je stručna pomoć u slučaju ujeda  jednostavno predaleko.
U ovom slučaju može da posluže i neka druga sredstva(naravno pod uslovom da ih imate pri ruci).

Jedno od njih je ulje od origana. Ono ublažava djelovanje zmijskog otrova, ujeda pauka i pčela! Ranu prvo dobro isperite pa rastorom ulja origana i vode u omjeru pola-pola! Ukoliko nemate origanovo ulje, dobro će poslužiti i lavandino ulje!

No comments: