Monday, July 7, 2014

Proizvodi od propolisa

Propolis se može koristiti u prirodnom, tj. sirovom obliku.
Sirovi propolis možete konzumirati na sljedeći način: 4-5 grama dnevno, između obroka. Prije nego ga progutate, žvačite propolis ga bar 15 minuta.

Ukoliko ga ne možete konzumirati sirovog, onda od njega možete neke sljedećih stvari: vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu, mast ili kremu.


Vodeni ekstrakt propolisa

Vodeni ekstrakt propolisa se priprema na ovaj način. Sirovi propolis zamrznite a nakon toga ga izmrvite ili sameljite tako da dobijete prah.
U jednu čašu vode, naveče stavite jednu kafenu kašiku ovog praha. Naredno jutro prije doručka, popijte ovu tekućinu!

 
Mast od propolisa

U emajlirani ili keramički sud stavite 100gr vazelina. Zagrijavajte sud u vodenoj kupki tako da voda lagano vri. U vazelin dodajte 20gr mljevenog propolisa. Miješajte dok se smjesa ne sjedini.
Kada je ovo pri kraju, dodajte malo alkoholne tinkture tako da se propolis potpuno sjedini sa vazelinom. Kada se smjesa ohladi, čuvajte je u hladnom i tamnom mjestu!Najbolje je da je smjestite u teglicu koju čuvate u špajzu ili frižideru!


Tinktura propolisa

Ovo se pravi od alkohola i propolisa . Za pripremu tinkture je potrebno koristiti 96%, a još bolje 76% etilni alkohol, koji se može koristiti kao prehrambeni proizvod.
U staklenu teglu stavite (samljeveni) propolis, a zatim dospite alkohol u omjeru 1:2. Ovu tekućinu držite u staklenci 5-7 dana i promućkajte je sa vremena na vrijeme. Nakon ovog perioda,procjedite ovo. Najbolje je da se procjedi kroz filter papir.

No comments: