Thursday, July 3, 2014

Matična mliječ

Matična mliječ je izlučevina pčela radilica i ona se koristi kao hrana larvi pčela. Ona se izlučuje iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama radilica koje se stare između 5 i 15 dan. Ona je gusta kao pavlaka, bijele do svijetlo žute boje, okus je kiselkasto-ljutkast. Matičnu mliječ pčele stvaraju kao hranu za larve. U zavisnosti koliko se dugo se larva hrani matičnom mliječi, iz nje se izleže obična pčela ili matica! Sve larve u košnici se hrane matičnom mliječi ali odrasle pčele je uopće ne koriste za ishranu!

Matična mliječ je veoma, veoma hranjiva materija, bogata različitim vitaminima, aminokiselinama i bjelančevinama. Ona sadrži vitamine A, B kompleksa, C, D i E, sa posebno velikom koncentracijom vitamina B5, tj. pantotenske kiseline i vitamina B6. Koliko je ovo velika koncentracija, biće vam jasnije da je skoro trećina sadržaja matične mliječi čine vitamini! Količina vitamina u gramu matične mliječi je od 336 do 351 miligrama.


Na slici su prikazane larve pčela a bijela supstanca u kojoj se one nalaze je matična mliječ! Matična mliječ ne može dugo da zadrži svoja ljekovita svojstva ukoliko se ne skladišti na odgovarajući način. Ona je osjetljiva na visoku temperaturu, svjetlost i vazduh. Ukoliko bi je ostavili izloženu svjetlosti i vazduhu, na sobnoj temperaturi, za 20-ak minuta ona bi promijenila svoj izgled i izgubila dio svojih magičnih svojstava! Ona bi postala žute boje a promjenila bi svoju gustinu i postala bi želatinasta masa. Matična mliječ se ne bi trebala konzumirati koristeći metalne kašike nego drvene, plastične ili staklene kašike. Razlog za ovo je gubitak ljekovitih svojstava pri kontaktu sa metalom!Matična mliječ se skladišti u zatvorene staklene posude i čuva na hladnom i tamnom mjestu. Najbolje je da ovo bude frižider! Rok skladištenja ne bi trebao da bude duži od godinu dana! 

Matična mliječ se konzumira tako što je stavite ispod jezika i pričekate dok se ne istopi. Ovako ona direktno ulazi u krv i ovakav način dalje najbrži i najbolji efekat! Najbolje je da se koristi ujutro na prazan stomak.

Što se tiče količine koja se može konzumirati dnevno, dovoljno je vrh kafene kašike! Da se razumijemo, neće vam se ništa desiti ako koristi i više ali nema potrebne!

Za šta je dobra matična mliječ? Dobra je za sve! Od jačanja imuniteta do veće polne aktivnosti!

Najčešće se koristi za jačanja imuniteta pa je njena prodaju veća u zimskom periodu kada je sezona gripe u punom jeku! Koristi se za regulisanje krvnog pritiska, veću fizičku izdržljivost, povećanje plodnosti, za suzbijanje raka, kod preloma, pomaže bržem zarastanju rana, itd.

Važno je napomenuti da je mogu konzumirati i osobe koje su alergične na polen! Naravno, prije ovoga je poželjno da se prvo konsultujete sa doktorom. Matična mliječ se konzumira tako da je lagano topimo u ustima a ne da je samo progutamo.

No comments: