Tuesday, July 8, 2014

Nevenovo ulje

Od davnina su poznate ljekovite osobine nevena! Jedna od njegovih najčešćih primjena je kod iritacije kože i opekotina! Za ove probleme se koristi nevenovo ulje ili nevenova mast!

Kako da ovo napravimo? Cvijet nevena otkinemo sa stabljike. Cvjetove smjestimo u staklenu teglu tako da cvjetovi budu do vrha tegle. Možemo koristi obično jestivo ulje ili još bolje maslinovo ulje. Sipamo ulje dok ne poklopi sve cvjetove, tj dok ne dođe do vrha tegle!


Teglu smjestimo na sunce i ostavimo je oko dvije sedmice. Ovaj period može da bude i duži. Za ovo vrijeme, ljekovite supstance koje se nalaze u cvijetu će se apsorbovati u ulje. Kada je ovaj period gotov, sadržaj tegle procijediti. Da bi uspjeli da iscijedimo svo ulje, najbolje je da koristimo gazu. Cvijet nevena koji je ostao bacimo. Procijeđeno ulje smjestimo u staklenu flašicu. Ovo ulje može da stoji godinama ukoliko se drže na hladnom i tamnom mjestu. Idealno mjesto za ovo je ostava! Zbog svog izuzetnog dejstva na kožu, ovo ulje se koristi ukoliko zadobijemo opekotine, bilo od sunca ili od nečeg drugog, ukoliko iritiramo kožu, itd.

No comments: