Monday, July 14, 2014

Lubenica - kraljica ljeta

Ne postoji bolji način da se u ljetnjim danima osvježite nego da jedete ohlađenu lubenicu!!! Česta zabluda je da je lubenica voće! Ona je povrće i blizak je srodnik sa tikvama i bundevama! Lubenice mogu da budu izduženog ili okruglog oblika. Kora joj je zelene boje a može biti šarena ili jednobojna!
Lubenica je obličan izvor vitamina A, dijela B kompleksa i vitamina C, kalijuma i magnezijuma! Ima malu kalorijsku vrijednost pa se koristi kao dijetalni proizvod a zbog velikog sadržaja vode i slatkastog okusa ovo je prirodno osvježenje broj 1!


Lubenica kao lijek

Lubenica nije samo ukusna, nego i zdrava namirnica! Ona sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalne , kao i antioksidanse koji štite organizan od slobodnih radikala.
Lubenica je odličan diuretik jer stimuliše rad bubrega. Zbog velikog sadržaja vode, odlična je izbacivanje toksina iz organizma!
Lubenica se može koristiti i kao afrodizijak! Ona u sebi sadrži citrulin - fitohemikaliju koja ima tu osobinu da opušta krvne žile čine utiče na libido.
Lubenica je veoma dobar izvor hranjivih materija važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6.
Ona sadrži kalijum i magnezijum, dva elementa koji su poznati po tome što pomažu regulišu krvni pritisak. Lubenica je odličan izvor vitamina B1! Košpice lubenice su veoma veoma zdrave jer su bogat izvor magnezijuma, kalijuma, fosfora i drugih minerala.

Čišćenje organizma pomoću lubenice

Ako želite iskoristiti ovo ljeto da očistite svoj organizam može za to iskoristiti sezonu lubenica!Za doručak i večeru popijte čašu jogurta, a u toku dana jedite samo lubenicu! Lubenicu možete jesti do mile volje tako da ne morate brinuti za količinu! Dovoljno je da jedan dan ovako postupite i da vam se organizan pročisti! Čišćenje tijela lubenicom nije naporno za organizam. Ovakvo čišćenje možete napraviti par puta mjesečno u toku ljeta.


Čaj od sjemenki lubenice

Sjemenke lubenice osušite i sameljite! Dovoljna je jedna supena kašika ovog prah! Prelijete ga sa pola litre provrele vode! Sačekajte da se čaj ohladi. Čaj od lubenice procijedite i odmah ga pijte. Ako je moguće, uvijek pripremite svježi čaj.
Čaj pijte tri puta sedmično!


Dijeta i lubenica 

Lubenica je odlična za mršavljenje i održavanju željene tjelesne težine. Zbog velikog sadržaja vode ona smanjuje apetit i daje osjećaj sitosti. Lubenica sadrži mali broj kalorija - svega 30 kcal na 100 grama.

No comments: