Tuesday, July 8, 2014

Nevenova mast

Kao što smo već pisali, neven se najviše koristi za smirenje kože, opekotine, razne iritacije i promjene na njoj. Već smo pisali o tome kako se pravi nevenovo ulje. Sada ćemo objasniti kako se pravi nevenova mast.

Za ovo nam je potrebno 40 grama voska, 40 grama kakao maslaca i nevenovo ulje. Postupak dobijanja nevenovog ulja smo već opisali. U tavu nalijemo malo vode i na laganoj vatri rastopimo vosak i kakao maslac.

Kada se ta smjesa sjedinila dodajemo nevenovo ulje. Što se tiče količine nevenovog ulja koje se dodaje, dovoljan je sadržaj teglice u kojoj se nalazio cvijet nevena. Mješamo ovu smjesu na laganoj vatri oko 5 minuta. Nakon ovoga, skinemo tavu sa vatre, u sačekamo da se mjesa ohladi. Smjesa će se brže ohladiti u tavi zbog veće površine. Što se tiče skladištenja, može da bude u staklenoj ili plastičnoj kutiji.

Ova krema će pored ljekovitih nevenovih svojstava imati i veoma ugodnu aromu zbog voska koji se koristio u toku njene izrade. Kremu držati na hladnom i tamnom mjestu. Nije poželjno da ova kremu stoji duže od 6 mjeseci pa se baš zbog toga praktikuje izrada manje količine kreme.

No comments: