Wednesday, November 19, 2014

Kako se kiseli kupus?

Ako imate više od 35 godina a sa Balkana ste a nemate pojma kako se kiseli kupus, onda je red da vam neko kaže Sram vas bilo! Kažem sram vas bilo jer da bi se ukiselio kupus potrebno je da imate završen ako ne fakultet onda bar višu školu nešto vezano za prehrambenu industriju. Ako pored toga što ste sa Balkana, imate/imali babu i đeda na selu a i dalje nemate pojma kako se kiseli kupus... Onda ste vi zapravo izgubljeni princ/princeza koga je tako neka tajna organizacija sakrila na Balkan a u međuvremenu mu isprala mozak da se ne sjeća ni ko je ni šta je. Samo to može da objasni nivo vašeg neznanja!

Kako ljudi misle da se kiseli kupus?

Pravljenje kiselog kupusa, tj. kiselenje kupusa spada u jedan od najsloženijih procesa koji se može odigrati u jednom domaćimstvu. Naspram kiselenja kupusa, pravljenje pekmeza i pravljenje kobasice na svinjokolji izgleda prosto kao pasulj. I pravljenje pasulja je prostije od kiseljenja kupusa. Kada pomislim na kiselenje kupusa, uvijek se sjetim velikog srBskog čitaoca i njegove antologijske rečenice "Ima tu nekih preferecija"
kako se kiseli kupus
Ima tu nekih preferecija

Da je kiselenje kupusa zaista jedan od najkomplikovanijih poslova dokazuje i činjenica da postoji poseban smjer na Poljoprivrednom fakultetu Kiselenje kupusa i turšije. Kako znati koji je kupus pravi, kako ga složiti, koja je najbolja ambalaža za kiseljenje kupusa, kako ga soliti, da li stavljati kamen iz rijeke ili iz mora - to su sve pitanja na koja ćete za 4 semestra saznati odgovore. Kruna svega je vaš diplomski rad pod nazivom "Kako se kiseli kupus". Diplomski rad(kao i svaki ozbiljan diplomski rad) ima i svoj praktični dio! Zato su obezbjeđeni laboratorijski uslovi u jednoj od najsavremenijih i najopremljenijih laboratorija u regionu! Nakon što uspješno odbranite vaš diplomski rad, možete da krenete da kiselite kupus po kućama. Treba li reći da stičete zvanje diplomiranog kiseljdžije kupusa? Kada to čuju u vašem rodnom gradu, siguran sam da se nećete moći odbraniti od bračnim i vanbračnih ponuda! Naravno, da bi se pročulo za vas potrebne su godine iskustva. Kiselenje kupusa se nešto što ne može svako da radi.

 

A kako se stvarno kiseli kupus?

Za bi napravili kiseli kupus potrebno vam je sljedeće:
  1. ruke
  2. nož ili ono za ribanje kupusa
  3. bure
  4. kupus
  5. so
  6. telefon
  7. kamen ili nešto teško što ne otpušta u vodi
kako se kiseli kupus
Ko nema ruku ne može da kiseli kupus. Jeste malo nepošteno ali je tako. Aj sad ozbiljno! Ako nemate svoj kupus, onda ga kupite. Ako čitate ovo, onda vjerovatno ne znate ni ovo. Kupus se ne pere! Vanjske listove odbacite, srce izdubite, ako negdje ima neka fleka na listu, to iskružite. U onu rupu gdje je bilo srce, stavite soli koliko može stati! Takav kupus slažite u to bure. Bure treba da bude plastično. Više kupusa, veće bure. Bure treba da bude namjenjeno za čuvanje hrane. Oznaka za to je ovo desno što vidite. Ako bure ima poklopac koji se zavrće to je odlično jer u tom slučaju će malo ili nimalo da smrdi na kiseli kupus. Kupus se slaže tako da mu rupa od srca gleda u nebo, tj. da so koju ste stavili ne ispada! Kupus redate tako da ne viri iz bureta. Kad ste poredali sav kupus, nalijte hladne vode u bure. U vodu takođe stavite soli! Kupus pliva pa je zbog toga neophodno da ga pritisnete nečim. Imaju one plastike da se kupe za pritiskanje. To ugurate u bure i onda na to navalite veliki kamen ili nešto teško što ne pušta. Ako bure nema poklopac, onda ga prekrijte nečim da bube ne upadaju unutra! Za 3 sedmice ste spremni za pravljenje sarme! Telefon vam služi ako kiselite kupus sami ili tako sa nekim ko nema pojma o tome pa da možete zvati mamu ili babu u pomoć! Što bi na Milioneru rekli "Džoker zovi!" I da! Ako svaka baba zna da ukiseli kupus, valjda će te i vi znati!

kako se kiseli kupus
E, sad sramote jedne ajte da kiselite kupus!
No comments: