Wednesday, November 26, 2014

Kako imati svjež paradajz tokom cijele godine?

Ako ste jedna/jedan od onih koji paze šta jedu i što manje koriste koncentrovanu hranu onda ste na pravom mjestu i ovaj članak će vam se svidjeti! Volite paradajz? Volite ga jesti svježeg, u salati, pravite od njega paradajz sos, koristite ga u kuvanju redovno? Ali šta kad nestane paradajza u bašti, na pijaci ga više nema a skladište paradajz sosa u špajzu presuši? Naravno, pravac u prodavnicu i kupujete koncentrovani paradajz ili paradajz pire. Iskreno recite da li se to može porediti sa svježim paradajzom kada ga ubacite u vaše omiljeno jelo a baš je svjež paradajz taj poseban sastojak koji vam treba da da vašem jelu taj poseban ukus? A ima li išta zdravije nego kada u jelo stavljamo svježe namirnice a ne koncentrovane stvari velikih prehrambenih proizvođača? Naravno da nema! Uvijek treba težiti tome da se koriste namirnice koje imaju što manje vještačkih dodataka kao što je slučaj sa koncentratima paradajza. Nije važno da li se radi o voću, povrću ili mesu, najzdravije je ako je u izvornom obliku.

Kako imati svjež paradajz tokom cijele godine?

Kao što znate i sami, paradajz je veoma teško sačuvati. Zbog velikog postotka vode koju sadrži, najbolji način konzervisanja paradajza je u obliku paradajz sosa koga svaka domaćica kuva! Kuvanje paradajz sosa spada u tradicionalne načine skladištenja i domaćice su tako uspjevale da koriste paradajz tokom cijele godine i da ga sašuvaju u vrijeme kada nije bilo modernih čuda tehnike kao što je frižider ili zamrzivač. Ovo je i dalje vjerovatno najbolji način očuvanja paradajza. Ali šta ako želite da koristite paradajz a ne paradajz sos? Kako da ga sačuvate? Zahvaljujući modernim čudima tehnike to je moguće! Kako? Pa veoma lako! Stavite paradajz u zamrzivač! Da, dobro sam rekao! Stavite paradajz u zamrzivač! Kako? Lako! Samo ga operite, stavite u kesicu i stavite u zamrzivač. Ono što je važno je da pazite da ne stavite ništa na paradajz dok se ne zaledi. Zbog velikog postotka vode koji sadrži, paradajz se pretvara u crvenu ledenu kuglu. Jednom kada se paradajz zaledi može ga slobodno staviti i na dno zamrzivača i tamo dok ne odlučite da vam treba paradajz za jelo. Naravno ovakav paradajz ne možete koristiti za salatu ali je odličan za sva kuvana jela!
kako imati svjež paradajz cijele godine

Na ovaj način možete na lak i jednostavan način da imate svejž paradajz i nakon sezone paradajza! Nemojte se bojati da ćete razbiti zaleđen paradajz ako vam ispadne iz ruke? Ovakav paradajz se ponaša kao veliki crveni kliker!

Kako najbrže oguliti paradajz?

Još jedna velika prednost zaleđenog paradajza je to što se on veoma brzo guli! Kako? Zaleđeni paradajz stavite pod mlaz vrele na nekoliko sekundi i krenite sa gulenjem!
kako najbrže oguliti paradajz
Kožu paradajza ćete skinuti za ne više od dvije sekunde što je morate priznati veoma, veoma brzo!


No comments: