Mrkva ili šargarepa je spada u najzdravija povrća. Kao hrana koristi se u celom svetu.
Malo o tehnikalijama!
Mrkva je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. List se ređe koristi jer nema neku posebnu aromu. Poreklo mrkve potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta.
Sadi se u proleće, voli sunce kao i dosta vode. Koristi se u ishrani tokom cele godine. Koristi se sveža, kuvana a od nje može da se nadje i u turšijama, šarenim salatama i kombinovanim salatama.
Sastav mrkve
Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičasta mada se kod nas najviše koristi naranžasta! Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Šargarepa sadrži sledeće hranljive sastojke:
Malo o tehnikalijama!
Mrkva je dvogodišnja zeljasta biljka, a za ishranu se koristi njen koren. List se ređe koristi jer nema neku posebnu aromu. Poreklo mrkve potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta.
Sadi se u proleće, voli sunce kao i dosta vode. Koristi se u ishrani tokom cele godine. Koristi se sveža, kuvana a od nje može da se nadje i u turšijama, šarenim salatama i kombinovanim salatama.
Sastav mrkve
Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičasta mada se kod nas najviše koristi naranžasta! Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani. Šargarepa sadrži sledeće hranljive sastojke:
- betakaroten
- biljna vlakna
- vitamini C, A, B komleks, D
- gvožđe
- glutamin
- kalijum
- kalcijum
- kalcijum-pektat
- karotenoide
- ksantofile
- likopen
- natrijum
- pektin
- razgradiva vlakna
- ugljene hidrate
- fosfor
- cink
- eterično ulje
No comments:
Post a Comment