Crveni luk je osim kao začin poznat i
po svojim izuzetnim lekovitim svojstvima!
U narodu je odavno poznata njegova
lekovitost i koristi se za rešavanje različitih zdravstvenih problema. Najnovija
naučna istraživanja su potvrdila njegov izuzetan učinak na celokupan organizam. Sve češće ovo povrće nazivaju super povrće!
Jedna od glavnih karakteristika crvenog luka je njegova aroma. Jak zadah nakon njegovog konzumiranja vjerovatno neće privući simpatije društva, ali
njegovo konzumiranje će obogatiti organizam antioksidansima. Istraživanja pokazuju da kada je luk u
pitanju da što je luk jači, i zadah nepodnošljiviji,
luk je za zdravlje bolji jer je bogatiji antioksidansima! One vrste luke koje imaju najjači okus, imaju najjaču
ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost
uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od
različitih bolesti, posebno karcinogenih.
U narodnoj medicini luk se koristi kod raznih bolesti, a neke od njih su: bolesti krvnog sistema, kod želučanih problema,prehlade i generalno za jačanje imuniteta, smanjuje povišeni krvni pritisak
No comments:
Post a Comment