Kako napraviti liker od trnjina?
Operimo trnjine i stavimo ih u providnu posudu! Poželjno je da posuda bude staklena! Ovo može da bude tegla ili flaša sa širinim grlom! Kada smo do pola napunili posudu trnjinama, možemo ih preliti medom ili šećerom. Ukoliko više volite prirodnije, onda koristite med. Ovo je stvar ličnog izbora. Ja lično stavljam med. Vezano za količinu meda ili šećera. I to je takođe stvar ličnog izbora. Preporuka je da se stavlja kilogram šećera na kilogram trnjina mada ovo ne mora da bude pravilo. Ostavimo posudu na suncu dvije sedmice. Za ovo vrijeme trnjine puste svoj sok. Kada ovaj period prođe, ulijemo rakiju tako da dođe do vrha posude. Ostavimo još dvije sedmice na suncu a povremeno promućkamo! Kada je ovaj period prošao, procjedimo ovo nakon čega možemo da konzumiramo ovaj ukusni liker!
Trnjine koje su ostale ne morate bacati! Pošto ih nismo gnječili, u njima se nalazi još soka, meda i rakije. U flašu iz koje smo procijedili liker, dospimo vode tako da bude puna do vrha! Za dvije sedmice procijedimo ovo i dobićemo sok koji u sebi ima minimal udio alkohola ali svu aromu trnjina!
No comments:
Post a Comment