Čaj
od peršuna se od pamtivjeka pravio da bi se izbacio višak vode iz
tijela, za pročišćavanje bubrega i kod detoksikacije! Neki čaj preporučuju za brzi gubitak tjelesne težine ali ovo je samo rezultat povećanog gubitka vode iz tijela!
Čaj od peršuna je odličan za izbacivanje otrova iz tijela,
protiv bolesti srca, bubrega, a
poboljšava i metabolizam. Peršun se najčešće kod nas koristi u kuhinji kao začin ili kao dekoracija što je šteta! Napravite čaj od
peršuna! Možete da skuvate korijen ili list peršuna i pijte ga kad god
ste u prilici. Ovaj čaj često koriste žene da bi se ublažile predmenstrualne
tegobe. Peršun je veoma dobar izvor folne
kiseline, koja je potrebna radi kreiranja crvenih krvnih zrnaca. Pored nje, on sadrži i još dva veoma važna sastojka, a to su apiol i
miristicin. Baš zbog njih se povećava izmokravanje a povećano mokrenje povoljno utiče na uklanjanje infekcije mokraćnih
kanala.
Čaj od peršuna se može koristiti i kao osvježivač daha. Čaj od peršuna sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od viška bakterija, pa samim tim i osvježiti vavš dah.
Čaj od peršuna je veoma bogat vitaminima A, C, E i mineralima, pouzdano se zna da smanjuje loš holesterol, koristi se za snižavanje krvnog pritiska, ublažava bolne menstruacije a i
koristan je kod neredovite menstruacije. Takođe, peršun je bogat željezom pa se
preporučuje kod malokrvnosti!
Kako pripremiti ovaj ljekoviti čaj?Čaj od peršuna se priprema tako što stavimo u
lončić pola litre vode i čekamo da provri. Kada voda provri, dodajte 2
supene kašike svježeg peršuna i pustite
ga da se kuvaa u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Procjedimo čaj i spreman je za konzumaciju! Čaj od peršuna se
može piti hladan i topao. Možete ga piti u bilo koje dana ali je pametno da ga ne pijete kasno naveče zbog pojačanog mokrenja!
No comments:
Post a Comment