Kako je počela jesen, krenula je i sezona gripe! Ukoliko se na prirodan način želite boriti protiv gripe i prehlade onda to naravno podrazumjeva veliki unos vitamina a pogotovo vitamina C. Ovdje imate nekoliko veoma korisnih savjeta kako se prirodnim putem boriti protiv gripa i prehlade! Ako ovako izgledate i vi svake jeseni i zime onda je ovo pravi tekst za vas!
Jedan od možemo reći zaboravljenih načina borbe protiv gripa je i turšija koja se pravi od šumskih plodova i divljih sorti voća. Šumski plodovi i divlje voće je veoma bogato vitaminima. Jedna od osnovnih prednosti kada se radi u nutricionističkim prednostima šumskin plodova i divljeg voća je to što čovjek nije imao nikakvog uticaja na njega u smislu prihrane hemikalijama, prskanjem plodova i stabla biljke. Upravo zbog toga, divlje voće skoro uvijek izgleda kao da je pomalo zakržljalo u odnosu na pitome sorte voća.
Za turšiju od šumski plodova i divljeg voća su potrebni sljedeći sastojci:
-1 kg šipka
-1 kg drenjka
-1 kg gloga
-1 kg trnjina
-1 kg smreke
-1kg divljih jabuka i/ili 1kg divljih krušaka
Ne morate se striktno držati ovih količina. Nije nikakav problem ako nemate neki od ovih sastojaka. Svi ovi sastojci su veoma bogati vitaminima pa je ovo jedan od najboljih načina borbe protiv gripa prirodnim putem! Sve ove sastojke možete da kupiti na pijaci tako da se ne sikirate zbog toga. Bilo bi dobro da su svi ovi sastojci svježi, tj. da nisu sušeni. Što se tiče divljih jabuka i krušaka, njih je potrebno isjeći na kriške prije nego se ubace u posudu u kojoj ćete praviti turšiju. Posuda u kojoj se pravi turšija može da bude malo bure od 15 litara. Ukoliko želite veće količine turšije, moraćete da staviti više šumskih plodova.
Turšija od šumskih plodova se pravi na isti način kao i turšija od povrća.Sve sastojke ubacimo u burence i zalijemo ga vodom. Trebalo bi se držati pravila da na jedan kilogram plodova, stavimo najmanje jedan litar vode. Znači, ako je gore navedeno 6 kg plodova trebalo bi staviti bar 10 litara vode. Ukoliko stavimo manje ili više vode nije problem. Ukoliko stavimo manje vode imaćemo "jaču" turšiju a ako stavimo više "slabiju". Naravno, sve je stvar ličnog ukusa. Naravno, jaču turšiju uvijek možemo razblažiti dodavanjem vode dok obrnuto nije moguće. Voće poklopite nečim tako da je stavno potopljeno u vodu. Bure možete staviti na balkon ili u špajz. To je to! Turšija je gotova!!! Ostalo je samo čekanje...
Jedan od možemo reći zaboravljenih načina borbe protiv gripa je i turšija koja se pravi od šumskih plodova i divljih sorti voća. Šumski plodovi i divlje voće je veoma bogato vitaminima. Jedna od osnovnih prednosti kada se radi u nutricionističkim prednostima šumskin plodova i divljeg voća je to što čovjek nije imao nikakvog uticaja na njega u smislu prihrane hemikalijama, prskanjem plodova i stabla biljke. Upravo zbog toga, divlje voće skoro uvijek izgleda kao da je pomalo zakržljalo u odnosu na pitome sorte voća.
Turšija od šumskih plodova i divljeg voća
Za turšiju od šumski plodova i divljeg voća su potrebni sljedeći sastojci:-1 kg šipka
-1 kg drenjka
-1 kg gloga
-1 kg trnjina
-1 kg smreke
-1kg divljih jabuka i/ili 1kg divljih krušaka
Ne morate se striktno držati ovih količina. Nije nikakav problem ako nemate neki od ovih sastojaka. Svi ovi sastojci su veoma bogati vitaminima pa je ovo jedan od najboljih načina borbe protiv gripa prirodnim putem! Sve ove sastojke možete da kupiti na pijaci tako da se ne sikirate zbog toga. Bilo bi dobro da su svi ovi sastojci svježi, tj. da nisu sušeni. Što se tiče divljih jabuka i krušaka, njih je potrebno isjeći na kriške prije nego se ubace u posudu u kojoj ćete praviti turšiju. Posuda u kojoj se pravi turšija može da bude malo bure od 15 litara. Ukoliko želite veće količine turšije, moraćete da staviti više šumskih plodova.
Turšija od šumskih plodova se pravi na isti način kao i turšija od povrća.Sve sastojke ubacimo u burence i zalijemo ga vodom. Trebalo bi se držati pravila da na jedan kilogram plodova, stavimo najmanje jedan litar vode. Znači, ako je gore navedeno 6 kg plodova trebalo bi staviti bar 10 litara vode. Ukoliko stavimo manje ili više vode nije problem. Ukoliko stavimo manje vode imaćemo "jaču" turšiju a ako stavimo više "slabiju". Naravno, sve je stvar ličnog ukusa. Naravno, jaču turšiju uvijek možemo razblažiti dodavanjem vode dok obrnuto nije moguće. Voće poklopite nečim tako da je stavno potopljeno u vodu. Bure možete staviti na balkon ili u špajz. To je to! Turšija je gotova!!! Ostalo je samo čekanje...
Borba protiv gripa - konzumacija turšije
Naravno, turšija nije odmah gotova! Potrebno je da prođe oko 25 dana da bi smjesa fermentirala, tj. "provrela". Ukoliko se bure nalazi na sobnoj temperaturi, ovaj proces će i ranije da se završi. Kako ćete znati da je turšija spremna? Kada otvorite bure, treba da odmah osjetiti miris kiseline! Tada je gotovo! :) Ukoliko je bure bilo na sobnoj temperaturi, sad ga slodobno možete premjestiti na neko hladnije mjesto. Kako konzumirati turšiju? Turšija je blago crvenkaste boje! Iz bureta zagrabite koliko već želite tekućine a u bure vratite istu tu količinu čiste vode. Iako će prva čaša biti najjača po mirisu i ukusu, ni sljedeće čaše neće zaostajati po svojoj ljekovitosti i vitaminima! Ukoliko vam se ne sviđa ukus turšije, može uvijek da u nju stavite meda ili da je zašećerite! Prijatno! :)
No comments:
Post a Comment